Vizes helyiségek (fürdőszoba, konyha)

Vizes helyiségek (konyha, fürdőszoba) felújítása

Régi építésű lakásoknál célszerű a fürdőszobát és a konyhát teljesen az alapokig lemenően felújítani. Javasoljuk a fali csempeburkolatot a cementhabarcs pogácsákkal együtt leverni, újravakolni, és korszerű csemperagasztókkal (MAPEI, KNAUF) az új burkolatot felragasztani.

A padlóburkolatot célszerű aljzattal együtt felverni, új aljzatot készíteni. A hagyományos cementtel készült aljzatbeton szilárdulása közben bekövetkező zsugorodás miatt a korán (ca. 1 hónap – aljzatvastagságtól függően) ráragasztott padlóburkolat elválik az aljzattól. Amennyiben nem szeretnénk 1 hónapot várni a burkolás megkezdésével, zsugorodáskompenzált esztrich aljzatot készítsünk pl. MAPEI TOPCEM.

Fugázáshoz minden esetben flexibilis penészedésgátlóval ellátott fugázóanyagot használjunk (MAPEI ULTRACOLOR).

Szilikonos tömítésekhez (kádak, zuhanyfülkék burkolathoz való csatlakozásainál, falsarkoknál, éleknél)   használjunk penészedésgátlóval ellátott sziloplasztot (MAPEI MAPESIL AC).

A gépészeti csővezetékek cseréje ajánlott (ejtő- és nyomóvezeték). Ha a fürdőszobánkon, vagy konyhánkon fut át az épület valamelyik strangja, érdemes a társasház közös képviselőjével egyeztetni, hogy az a régi csővezeték-e, ill. az felújításra került-e. Amennyiben a társasházi strang nincsen felújítva, a lakásfelújítás alkalmával célszerű azt is egyúttal kicseréltetni, hogy az új fürdőszobánkat ne kelljen újra szétverni a társasház régi csővezetékének csőtörése következményeként. Ne feledkezzenek meg a mosógép, mosogatógép vízcsatlakozásának az elkészítéséről.

Elektromos felújítás azért fontos, hogy egy későbbi zárlat alkalmával megakadályozható legyen a frissen felújított helyiség ismételt szétverése. A fürdőszobában, konyhában célszerű több konnektor felszerelése, különösen fontos ez a mosógépnek, mosogatógépnek, elektromos sütőnek és főzőlapnak, amelyeket a kapcsolótáblán külön kismegszakítóról indítsunk. Zuhanykabin esetén szintén gondoljunk annak elektromos, telefon bekötésére is.

Érdemes vízszűrő beépítése, hogy megakadályozza a szennyeződések bejutását a csaptelep kifolyójába, ami csökkenti a víznyomást (Átfolyós gázmelegítők ilyenkor nem, vagy csak nehezen gyulladnak be). Ezzel növelhetjük a keverőcsap élettartamát is.

Nyílt égésterű vízmelegítő vagy cirkó esetén, amely a fürdőszobában van felszerelve, szükséges friss levegő bevezetése. Amennyiben van lichthof, onnan biztosítható a levegőutánpótlás egy légbeeresztővel. Ha ilyen lehető

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.