Lakásfelújítás

Alábbiakban következzék néhány praktikus tanács a lakásuk felújítását tervező látogatóink számára. Egyszersmind engedjék meg, hogy bemutassuk az általunk preferált műszaki megoldásokat, mely révén a kivitelezés olcsóbb lesz, eredménye pedig tartósabb és szebb.

Ha arra a nagy elhatározásra jutott, hogy felújítja lakását, mi segítünk Önnek megtervezni, kivitelezni és ellenőrizni a munkákat.

Kezdő lépésként azt kell eldöntenie, hogy milyen mélységig szeretné felújítani lakását. Ehhez szükséges, annak eldöntése, hogy

1. milyen hosszú távra tervezi használni felújított lakását?

2. saját részre vagy bérbeadásra szánja?

3. mekkora pénzeszközt szán a felújításra?

4. milyen helyiségeket tervez felújítani?

5. a felújítás során a lakásban kíván-e maradni, vagy lehetősége van elköltözni a felújítás időtartamára?

Vizes helyiségek (konyha, fürdőszoba) felújítása

Régi építésű lakásoknál célszerű a fürdőszobát és a konyhát teljesen az alapokig lemenően felújítani. Javasoljuk a fali csempeburkolatot a cementhabarcs pogácsákkal együtt leverni, újravakolni, és korszerű csemperagasztókkal (MAPEI, KNAUF) az új burkolatot felragasztani.

A padlóburkolatot célszerű aljzattal együtt felverni, új aljzatot készíteni. A hagyományos cementtel készült aljzatbeton szilárdulása közben bekövetkező zsugorodás miatt a korán (ca. 1 hónap – aljzatvastagságtól függően) ráragasztott padlóburkolat elválik az aljzattól. Amennyiben nem szeretnénk 1 hónapot várni a burkolás megkezdésével, zsugorodáskompenzált esztrich aljzatot készítsünk pl. MAPEI TOPCEM.

Fugázáshoz minden esetben flexibilis penészedésgátlóval ellátott fugázóanyagot használjunk (MAPEI ULTRACOLOR).

Szilikonos tömítésekhez (kádak, zuhanyfülkék burkolathoz való csatlakozásainál, falsarkoknál, éleknél) használjunk penészedésgátlóval ellátott sziloplasztot (MAPEI MAPESIL AC).

A gépészeti csővezetékek cseréje ajánlott (ejtő- és nyomóvezeték). Ha a fürdőszobánkon, vagy konyhánkon fut át az épület valamelyik strangja, érdemes a társasház közös képviselőjével egyeztetni, hogy az a régi csővezeték-e, ill. az felújításra került-e. Amennyiben a társasházi strang nincsen felújítva, a lakásfelújítás alkalmával célszerű azt is egyúttal kicseréltetni, hogy az új fürdőszobánkat ne kelljen újra szétverni a társasház régi csővezetékének csőtörése következményeként. Ne feledkezzenek meg a mosógép, mosogatógép vízcsatlakozásának az elkészítéséről.

Elektromos felújítás azért fontos, hogy egy későbbi zárlat alkalmával megakadályozható legyen a frissen felújított helyiség ismételt szétverése. A fürdőszobában, konyhában célszerű több konnektor felszerelése, különösen fontos ez a mosógépnek, mosogatógépnek, elektromos sütőnek és főzőlapnak, amelyeket a kapcsolótáblán külön kismegszakítóról indítsunk. Zuhanykabin esetén szintén gondoljunk annak elektromos, telefon bekötésére is.

Érdemes vízszűrő beépítése, hogy megakadályozza a szennyeződések bejutását a csaptelep kifolyójába, ami csökkenti a víznyomást (Átfolyós gázmelegítők ilyenkor nem, vagy csak nehezen gyulladnak be). Ezzel növelhetjük a keverőcsap élettartamát is.

Nyílt égésterű vízmelegítő vagy cirkó esetén, amely a fürdőszobában van felszerelve, szükséges friss levegő bevezetése. Amennyiben van lichthof, onnan biztosítható a levegőutánpótlás egy légbeeresztővel. Ha ilyen lehetőség nincsen, szükséges nyílást hagyni a fürdőszoba ajtaján vagy falán.

 

Szobák felújítása

A szobák felújítása elsősorban a szobafestést és a parkettázást jelenti.

A festés elkezdése előtt állapítsuk meg, hogy milyen festékkel lett kifestve a szoba. Rá tudunk-e festeni vagy tapétázni a felületre, vagy le kell-e kaparni a korábbi rétegeket. Amennyiben le kell kaparni, az költségesebb megoldást jelent, mert több munkafázist igényel (kaparás, vakolatjavítás, alapozás, kétszeri glettelés, festés vagy tapétázás).

Döntsük el, hogy régi parkettánkat újítjuk fel csiszolással, lakkozással, vagy kicseréljük azt. Csere esetén, amennyiben még salakágyba elhelyezett párnafás parkettánk van, célszerű azt a salakággyal együtt elbontani, és új betonaljzatot (estrich) készíteni. Ez azért fontos, mert a salakba bogarak költözhetnek az évek során, ami ezzel a megoldással megakadályozható. Az estrich aljzat sima, egyenletes felületet ad, melyre bármilyen parketta ráhelyezhető. Amennyiben eredeti, fa parketta mellett döntünk, az költséges beruházást jelent. Napjainkban kedvező ára miatt elterjedt a laminált parketta, azonban javasoljuk, hogy itt is az ár mellett célszerű a minőséget előtérbe helyezni.

A szobában is fontos az elektromos vezetékek felújítása a zárlatok elkerülése, ill. a szükséges számú konnektor felszerelése miatt.

Érdemes gondolni a TV, internet, házimozi, telefon, riasztó vezetékeinek beépítésére. Amennyiben új aljzatot készítünk, érdemes ezek védőcsöveit abban elvezetni.

Erkély, loggia, terasz felújítása

A felújítás alapja a csapadékvíz elleni szigetelés, melyről a kivitelezők többsége hajlamos elfeledkezni. Ez beázást okoz saját lakásunkban és alsó szomszédunknál. Társasházak esetén az erkélyek csapadékvíz szigetelése a társasházi közös tulajdon miatt a társasház költsége.

A felújítás a burkolat és az aljzat elbontásával kezdődik. Szükséges új aljzat készítése megfelelő lejtés kialakításával. Ezt követően KENT szigetelés felhordása következik hajlaterősítő szalagok beépítésével. A hajlaterősítő szalag alkalmazása azért fontos, mert a KENT szigetelőanyag a felhajtások, töréseket nem tudja áthidalni, ami beázáshoz vezet. A szigetelésnél figyeljünk oda a teraszajtó csatlakozására.

Nagyobb teraszok esetén a dilatáció kialakítására ügyeljünk, mert ellenkező esetben a burkolat összereped, felpúposodik, egymásra torlódik. Ezt a dilatációt a burkolatra is át kell vezetni.

Kültéri burkolásnál lehetőleg világis színű burkolólapot használjunk, hogy a nap ne hevítse túl. S1 osztályú flexibilis ragasztóba ragasszuk a lapokat, minimum 5 mm széles fugával. A dilatációkat 10 mm szélességbe, rugalmas hézagtömítővel (MAPESIL AC), a fugát pedig flexibilis fugázóval készítsük.

A lábazat leverése után vakoljuk síkba, majd a korábban ismertetett technológiával burkoljuk le. A lábazatot és a padlóburkolat csatlakozását szintén rugalmas tömítőanyaggal (MAPESIL AC) kenjük ki. Ezek a tömítőanyagok kaphatók a fugázó színében.

Amennyiben a terasz szabad kifolyású, a terasz végébe építsünk be cseppentőprofilt, hogy a víz ne follyon végig az erkély homlokán, ill. ne follyon vissza az alattunk lévő  terasz mennyezetére.

Nyílászárók (ajtó, ablak)


A lakásfelújítást érdemes a homlokzati nyílászárók cseréjével kezdeni. A beépítés utáni helyreállítás jelentős kőműves javítást igényel. Árajánlat kérésnél figyeljünk arra, hogy az ajánlat tartalmazza-e a kőműves, festő helyreállítási munkákat, mert ha nem, akkor az jelentős költséget jelent.

Fa nyílászáró esetén hossztoldott vagy hossztoldásmentes szerkezetet válasszunk.

Az üvegezés 2 rétegű, argon gázzal töltött kivitelezésű legyen. Ma már egyre elterjedtebb a 3 rétegű üvegezés, aminek jobb a hő- és hangszigetelése.

Műanyag ablakok esetén legalább 5 kamrás, fémmerevítéssel ellátott szerkezetet válasszunk, mert merevebb tartást biztosít.

Már az ablakok megrendelésekor gondoljunk a légbeeresztők (AERECO) beépítésére, mely szükséges, ha a lakásban nyílt égésterű gázkészülék (gáztűzhely, cirkó, gáz vízmelegítő) üzemel.

Fűtés korszerűsítése

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.