Szaktanácsadás

Típushibák

Munkánk során számtalanszor találkozunk alapvető kivitelezési hibákkal, amelyek megkeserítik ügyfeleink életét. Ezek a hibák kellő szakértelemmel, odafigyeléssel, igényességgel és alapossággal kijavíthatóak.

 

 

Ilyen tipikus hibákat gyűjtöttünk össze, melyek szakszerű megoldását vállaljuk, hogy eddig megoldhatatlannak hitt problémájának véget vessünk.

Reped a fal

Ázik a mennyezet

Penészesedik a fal

Reped a csempeburkolat

Húz az ablak

Párásodik az ablak

Tokszellőző hiánya

Pereg, lelevelesedik a festék a falról

Nem megfelelő festés előtti alapozás, előkészítés

Tippek lakásvásárlás előtt

1. Alagsori és földszinti lakásoknál számíthat arra, hogy régi építésű épületekben a falak a padló fölött vizesednek, penészesednek. Ennek oka, hogy ezekben az épületekben nem készült talajnedvesség elleni szigetelés. Utólag ezen szigetelés csak tízmillió forint körüli összeg ellenében pótolható, melyet a társasházak, amelyek feladata lenne ezek pótlása, nem vállalnak. Szárítóvakolattal vagy előtétfallal a vizesedés szinten tartható, de csak fokozott és folyamatos szellőztetés mellett.

2. Tetőtéri vagy legfelső emeleti lakásoknál gyakori hiba a tető beázása, valamint a rossz hőszigetelés miatti magas energiaköltsége (fűtés, klimatizálás). Ezek a hibák javíthatóak, amelyek költségét a társasházaknak kell viselnie.

3. Régi építésű házakban lévő lakásoknál, ahol a strangok nincsenek felújítva, gyakori hiba a csőtörés, melyek esetenként akár az egész lakást eláztathatják. Ezen hibákat a Társasház köteles kijavítani.

4. Régi építésű házakban a kémények állapota okozhat kellemetlenséget. Amennyiben a lakásban gáz- vagy szilárd tüzelésű készülék üzemel, meg kell nézni, hogy ki van-e bélelve a kémény, mert annak hiánya esetén a bélés pótlása tetemes költséggel jár. Minél alacsonyabb szinten van a lakás, annál nagyobb a bélelés költsége. Béleletlen kémény balesetveszélyes, vagy a kéményseprő vállalat felszólít a bélelésére, melynek hiánya esetén a fogyasztót kizárja a szolgáltatásból (kikapcsolják a gázt).

5. Társasház anyagi helyzetének vizsgálata a lakásvásárlás előtt a közös képviselővel történő egyeztetéssel. Társasházban az osztatlan közös tulajdonrészek műszaki állapotának vizsgálata fontos lépés lakásvásárlás előtt. Ezek az előzetes információk azért lényegesek, mert a lakásvásárlót kellemetlen meglepetések érhetik, egy eladósodott, műszaki problémákkal küzdő társasházban, ahol jelentős közös költség emelés várható egy felmerülő jelentős hiba kijavításakor, ill. ennek hiányában kényszerű elviselése a műszaki hibának, így pl. egy kikapcsolt liftnek vagy folyton beázó tetőnek.

6. Tárjuk fel a lakás műszaki állapotát!

7. Vizsgáljuk, meg, hogy az ablakok ki lettek-e cserélve. Jelentős energiamegtakarítást érhet el a kicserélt, hőszigetelt ablakokkal.

8. Kérdezzen rá, vizsgáltassa meg, hogy a lakáson belüli elektromos és gépészeti hálózat felújításra került-e? A felújítás hiánya csőtörést, zárlatot okozhat.

9. A lakásban lévő tipikus hibák felismeréséhez, feltárásához vegye igénybe a típushibáknál leírt információkat.

Kiemelt jelentőségű területek

Lakások műszaki állapotának felmérése, felújítása során nagy hangsúlyt kapnak azok a szakterületek, melyek hibás kivitelezése nem vagy csak jelentős anyagi ráfordítások árán javíthatók. Ezek a területek, amelyek a kivitelezés során kiemelt figyelmet, szakértelmet és alaposságot igényelnek:

Szellőztetés:


 

 

 

 

Hőszigetelés:


 

 

 

 

 

 

Csapadékvíz elleni szigetelés:


 

 

 

 

 

 

Fűtés:


A gázfűtés a legolcsóbb és leghatékonyabb fűtéstípus azokban a lakásokban, házakban, ahol elérhető a gáz. Költségmegtakarítási szempontokat figyelembe véve javasolt korszerű kondenzációs turbókazánok beépítése. A kondenzációs turbó kazánnal a hagyományoshoz képest 20% megtakarítás érhető el. A turbó kazán jellemzője, hogy nem a lakás levegőjét használja a fűtés során végbemenő égéshez. A hagyományos kazánok, ellentétben a turbó kazánokkal, az égéshez a lakás levegőjét használják, amelyhez így állandó friss levegő bejuttatása szükséges (szellőztetés). Ennek hátránya, hogy a szellőztetéssel azt a levegőt hűtik le, melynek felmelegítését a fűtés célozza, így csökkentve annak hatásfokát. Korszerű fűtési mód a hőszivattyú, mely viszonylag alacsonyabb költséggel üzemeltethető, és a rendszerrel a fűtés mellett a hűtés is megoldható. Hátránya a magas kivitelezési költség.

Nyílászárók:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.